De stem in je oren

Een ontdekkingstocht door het land van de geluidskunst.

Aflevering 1 : papier

Ik ga op zoek naar de link tussen geluidskunst en papier. Enerzijds papier dat geluid genereert, anderzijds geluid dat je moet beluisteren terwijl je een boek leest.
Extra:
Geluidskunstenaar Els Viaene laat een groot vel papier transformeren in geluidslandschappen. Je kan haar werk ‘Vibrant Matter’ gaan bekijken/beluisteren op het KIKK festival in Namen tot 12 november en op de tentoonstelling The State of Things in IMAL in Brussel vanaf 17 november.
Schrijfster Tineke De Meyer en geluidskunstenaar Duncan Speakman creëerden “Six conversations”  6 boekjes om te lezen, samen met een geluidsbestand. De conversaties kan je hier bestellen, de app is gratis.
Aflevering 2 : wetenschap
Is er een link tussen wetenschap en geluidskunst?
Ik link deze keer geluiden uit de ruimte aan grafieten wasco’s.
Extra:
Geluidskunstenaar/muziek/wiskundige Valery Vermeulen maakt Mikromedas met geluiden uit de ruimte. Via de Mikromedas-website kan je zijn volgende concerten in de gaten houden. Via soundcloud kan je de composities beluisteren.
Voor zijn werk Ground, knutselt Jeroen Uyttendaele samen met Dewi De Vree een mengpaneel in elkaar met knoppen van grafiet. Grafiet is een elektrische geleider en geneert geluid. Jeroen is deel van geluidskunst-platform Overtoon en op zijn website kan je zien waar hij binnenkort ook nog performances geeft.
Aflevering 3 : wandelen
Wandelen en luisteren, een ideale combinatie. Veel geluidskunstenaars creëren werk waarbij we op stap moeten gaan.
Ik ging een aantal van die wandelingen uittesten deze week.
Extra:
Waar je elke dag van het jaar kan gaan wandelen, is in  Klankenbos in Neerpelt. Op het eerste zicht een doodnormaal bos, maar als je goed luistert, staat het vol geluidskunstwerken. Uit binnen- en buitenland. Musica organiseert er ook tweejaarlijks een geluidskunstfestival OORtreders.
Audiocollectief SCHIK maakte een geluidswandeling door Amsterdam. Verwacht hier geen toeristische informatie maar verhalen over verloren vriendschappen. Deze wandeling doe je best per 2 en kan je nog beleven tot eind 2016 aan de Brakke Grond in Amsterdam.
Roel Heremans probeert enkel met stemmen en tekst denkbeeldige ruimtes in hoofden te creëren. Op zijn website kan je zien waar hij binnenkort te zien is.
Aflevering 4 : stilte
Waar geluid is, is ook stilte en waar stilte is, komt ook geluid. Deze keer ga ik op zoek naar kunstenaars die van stilte geluid maken. En naar kunstenaars die stille geluidskunst maken.
Extra:
Aernoudt Jacobs gaat op zoek naar heel subtiele geluiden, zoals ijs dat smelt en water dat bevriest. Maar hij probeert ook het licht van de zon in geluid te vatten. Aernoudt is een van de founding fathers van Overtoon, een collectief voor geluiskunst.
Stijn Demeulenaere heeft een enorm archief aan beschreven geluiden – bewaard in glazen bokalen: soundtracks. En voor zijn project ‘listen to me’ filmt hij mensen terwijl ze aan het luisteren zijn. Via zijn website kan je zien waar zijn werk binnenkort is te zien.
Advertenties